hoe ik werk:
de schilderijen gaan door mij heen

Het schilderij ontstaat; er is geen plan; ik heb geen beeld voor ogen.
Ik begin met een kleur en een beweging. Vanuit deze eerste spontane beweging/actie laat ik me leiden door mijn intuïtie.
Vervolgens laat ik het schilderij aan het woord. Ik luister naar het schilderij. Wat heb je nodig? Wat wil je? Wat vind je fijn?
Mijn kunst ligt in het luisteren.
Soms kijk ik wekenlang naar een schilderij en hoor ik niets.
Dan oefen ik geduld en heb vertrouwen dat het antwoord er wel is en naar mij toe zal komen.
Het helpt mij dat ik in mijn atelier aan meerdere schilderijen gelijktijdig kan werken.
Ik ervaar mijzelf in het schilderen van zijns-energie als een doorgeefluik. De schilderijen gaan als het ware door mij heen.
En ik probeer het werken zuiver te houden, dus vrij van mijn wil en wens.

over Sabina Kiss

Enkele jaren geleden kreeg ik een roeping om engelen te gaan schilderen.
Dit was een bijzondere ervaring, omdat ik mij er tot dan toe nooit met engelen bezig had gehouden. Tijdens een tentoonstelling van mijn werk in 2013 hebben vele reacties op de engelschilderijen mij diep geraakt. Er ontstond heling. De heling die in de ontmoeting van mens en engelschilderij kan gebeuren mocht ik meerdere keren zien of bezoekers vertelden mij daar later over.
Ik besef nu dat mijn schilderkunst iets kan bijdragen aan het welzijn en heel worden van anderen. Dit motiveert mij om mijn kunst aan de wereld te tonen. Bijzonder fascinerend vind ik het samenwerken met professionals uit andere kunstrichtingen om het publiek in een intensieve contact met mijn schilderijen te brengen, b.v. als een intuïtieve muzikant klanken op mijn kunst maakt.
In mijn eigen creatief-spiritueel centrum in Doorn heb ik een aantal jaren de vreugde van het werken met volwassenen ervaren: trainingen in schilderen met acryl en ei-tempera, tekenen (naar Betty Edwards) en natuurkunst. Het intensief werken met kleine groepen en in op maat gemaakte projecten bevalt mij het meest.
Voor ik naar Nederland kwam heb ik tien jaar kunstonderwijs aan een gymnasium in Duitsland verzorgd. Mijn kunstopleiding heb ik aan de universiteit in Münster (D) gevolgd. Het centrum in Doorn is inmiddels gesloten. Nu woon en werk ik in Montfoort.